2023: Година на вонредното повлекување на FGTS за Бразилците?

 2023: Година на вонредното повлекување на FGTS за Бразилците?

Michael Johnson

Fundo de Garantia do Tempo de Serviço (FGTS) е право на формалните работници во Бразил, кое работи како вид на штедна книшка отворена од работодавачот, кој депонира месечен процент од бруто месечна плата .

Така, ФГТС во основа има цел работниците да ги поддржува во одредени ситуации, преку модалитетите на повлекување на депонираниот износ на сметка. Некои од главните модалитети се:

  • Отпуштање без оправдана причина;
  • Повлекување од пензија;
  • Повлекување од тешка болест;
  • Повлекување на роденден;
  • Вонредно повлекување.

вонредното повлекување беше објавено во 2020 година, со оглед на катастрофалната ситуација што произлегува од глобалната пандемија на ковид-19. На овој начин, формалните работници имаа пристап до дел од износите акумулирани на сметката на фондот.

Преку Законот за ФГТС, граѓаните имаат право на дел од износот што се депонира на сметката во некои случаи, како што се оние споменати погоре, а вкупниот износ е достапен само во случај на отпуштање без оправдана причина или ако работникот е терминално болен пациент или носител на ХИВ.

Исто така види: Како да се засади и одгледува лубеница од семе

Вонредно повлекување на FGTS во 2023 година

Засега, според информациите и сигналите од бразилската федерална влада, нема прогнози за видот на повлекување од фондот за оваа година. Не само тоа, туку иверојатноста дека ќе се преземе било каква акција во овој поглед е многу мала.

Ова е затоа што, според Министерството за труд, Бразил не е во ситуација на јавна катастрофа, како што беше сценариото во 2020 година, на пример . Сепак, сè уште е можно мерката да биде одобрена.

Во мај, Одборот на доверители ќе одржи заеднички состанок, чија цел е состојбата на ФГТС и какви одлуки се можни за оваа година. Затоа, на работниците им останува да почекаат да видат каква одлука ќе биде донесена во врска со вонредното повлекување.

Исто така види: Дрво Питанга: научете како да го засадите и уживајте во благодетите на плодот

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.