8 намирници кои може да се конзумираат и по истечен рок

 8 намирници кои може да се конзумираат и по истечен рок

Michael Johnson

Рекот на траење на кој било производ одредува колку долго може да се консумира без да предизвика никаква штета. Тоа не се разликува во случајот со храната, а последиците од јадење на артикал со поминат рок се одговорност на поединецот.

Од последиците од оваа акција може да се спомене класичното труење со храна, состојба која се карактеризира со повраќање и тешка болка абдоминална болка, покрај поголемите ризици како треска, треска, па дури и инфекција предизвикана од бактерии. Во најлош случај, човекот може да умре.

Граниот датум за консумација е дефиниран врз основа на таканаречените тестови за рок на траење. Анализирана е и текстурата, бојата, мирисот, изгледот и сите промени во вкусот на производот, покрај можните здравствени ризици.

Точно е да се каже дека јадењето намирници со поминат рок предизвикува оштетување на здравјето, но таму се некои исклучоци. На крајот на краиштата, дали е можно конзумирање на кој било прехранбен производ со надминат рок на траење без да трпат никакви последици?

Застарена храна што може да се внесе

Датумот на истекување секогаш се одредува во рамките на безбедносната маргина, па затоа има некои намирници кои може да се конзумираат по овој период. Една неодамнешна анкета ги покажа следните ставки:

Чоколадо бар

Ако семејството се спротивстави на искушението и заврши да го чува чоколадото некое време по истекот на рокот,сè уште може да се конзумира, но оние кои ќе го јадат треба да очекуваат варијација во неговиот оригинален вкус.

Кафе

Ако се отвори пакувањето на кафето во прав, важно е да се користи производ само до истекот на рокот. Меѓутоа, ако кафето е правилно затворено, може да се користи во рок од една година по лимитот.

Брашно

Ако брашното е добро складирано, може да се користи нормално во оброците до до шест месеци по истекот на рокот.

Исто така види: Дознајте колку чини да се отвори франшиза на Мекдоналдс

Јогурт

Овој производ може да се конзумира и по истекот на рокот, но максималниот рок е една недела. Дополнително, советот важи само за производот складиран во фрижидер и со добар изглед.

Тестенини и ориз

Кога добро се складираат, овие две состојки може да се користат до една година по крајот на рокот.

Варени јајца

Варените јајца, доколку се чуваат во фрижидер, може да се јадат во рок од 21 ден.

Сирење

Овој пат зависи од категоријата сирење. Општо земено, кога производот има повеќе сирова маса, потрошувачката може да се направи во рок од 10 месеци по истекот на рокот. Од друга страна, оние со пофлексибилна маса треба да се конзумираат во рок од најмногу 10 дена.

Исто така види: Caregiver Aid: кога ќе почне да се плаќа бенефицијата од страна на владата?

Колбас

Може да се конзумира во рок од 10 дена ако, кога се вари колбасот истекол 10 минути, лицето не забележува промени што укажуваат на тоа дека е непогоден запотрошувачка.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.