Дали 13-та плата се исплатува на оние кои земаат боледување? Откријте сега!

 Дали 13-та плата се исплатува на оние кои земаат боледување? Откријте сега!

Michael Johnson

Многу луѓе треба да земат слободно време од работа поради здравствен проблем или несреќа. За оваа група на луѓе, помошта за болеста ја плаќа ИНСС. Надоместокот се исплаќа кога осигуреникот треба да остане повеќе од 15 дена надвор од работа и износот е пропорционален на добиената плата.

Исто така види: MegaSena се акумулира и оди на 38 милиони R$; Колку приходи во заштеди?

Иако е една од најважните бенефиции на INSS, сепак остануваат некои прашања, од кои едната е околу 13. Дали луѓето што го добиваат овој надоместок имаат право на 13-та плата?

Одговорот на ова прашање е ДА! Право на 13-та плата има и осигуреникот кој е на одмор и прима помош за боледување. Во овој случај, тој се плаќа на две рати и е пропорционален на месеците во кои се добива надоместокот.

Обично, износот се плаќа во истиот период како и другите корисници на ИНСС, како што се пензионерите и пензионерите. но, годинава имаше исчекување од страна на Владата, најголемиот дел од осигурениците го добија во месец април.

Кои почнаа да добиваат надоместок по месец мај немаа аванс и ќе сега го добиваат на крајот на годината, со пресметка пропорционална на месеците на бенефиции. Плаќањата се планирани да започнат на 25-ти ноември и да го следат редоследот на крајот на бројот на ПИС.

Покрај тоа, исплатите прво се вршат на оние кои примаат само една минимална плата. За оние кои земаат повеќе од една плата, исплатите сезапочнете на 1 декември.

Исто така види: Различно и неверојатно: дознајте повеќе детали за плантамозаико!

Ако добивате надоместок за болест и сè уште не сте добиле исплата за вашиот 13-ти, треба да останете во тек со датумите кога износите ќе бидат достапни.

Видете датумите на исплата за оние кои примаат минимална плата

Крај на НИС 1 – 24 ноември;

Крај на НИС 2 – 25 ноември;

Крај на НИС 3 – 28 ноември;

Крај на НИС 4 – 29 ноември;

Крај на НИС 5 – 30 ноември;

Крај на НИС 6 – 1 декември;

>

Видете ги датумите на исплата за оние кои примаат повеќе од една минимална плата

Крај на NIS 1 и 6 – 01 декември;

NIS 2 и 7 Финале – 2 декември;

НИС 3 и 8 финалиња – 5 декември;

НИС 4 и 9 финалиња – 6 декември;

Крај на НИС 5 и 0 – 7 декември.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.