Двојно внимание! Полнењето гориво додека работи моторот може да биде опасно!

 Двојно внимание! Полнењето гориво додека работи моторот може да биде опасно!

Michael Johnson

Да застанете на бензинска пумпа за да наполните бензин во топлите денови е секогаш дилема, бидејќи никој не сака да ризикува да остане на топло и да ја исклучи климата, дури и на краток период. Полнењето гориво на автомобилот додека работи моторот е донекаде контроверзно, бидејќи тоа се случува со голема фреквенција на бензинските пумпи.

Исто така види: Запознајте го егзотично обоениот цвет кој се одгледува уште од времето на Ацтеките

Ако горивото е бензин или етанол, возачот е во искушение да не го исклучи автомобилот за да ја задржи климата вклучен. Покрај овие, има и други безбедносни мерки.

На бензинска пумпа, на пример, не е дозволено пушење или користење електронски цигари, бидејќи може да дојде до експлозија. Исто така, употребата на мобилниот телефон, исто така, мора да се избегнува и не дозволува толку многу одвлекување на вниманието, бидејќи практиката може да предизвика несреќи или статички електрицитет.

Исто така види: Откривање на границите: Која е маргината на толеранција за билети за брзо возење?

Во секој случај, очигледно е дека одржувањето на моторот во работа додека се полни гориво може да наштети здравјето на вашиот автомобил и затоа ќе го намали здравјето на механичарите. Еве кои се причините да го исклучите возилото – дури и ако е многу жешко.

Што се препорачува при полнење гориво во автомобилот?

Возачот може да го држи автомобилот вклучен дури и да е подгревање, што покажува дека практиката не е тотално забранета. Од друга страна, се препорачува да го исклучите моторот додека точите гориво, бидејќи постои опасност горивото да експлодира.

За време на полнењето гориво, испарувањата на самиот бензин може да се запалат кога ќе дојдат во контакт со резервоарот, предизвикувајќи експлозија. И покрај тоа што е низок ризик, како и безбедносните мерки на CNG, најдоброто нешто што треба да направите е да ја избегнете можноста и да го исклучите моторот на само неколку минути.

Друг почест ризик е да го активирате светло за проверка на моторот. Технологијата на автомобилот овозможува да дијагностицира дали има истекување на пареа на бензин. При полнење, ова светло може да дијагностицира бензинска пареа и веднаш да се вклучи.

За да не се изложите на можни проблеми, најдоброто нешто што треба да направите е да почекате целосно да се наполни резервоарот и потоа да го свртите автомобилот назад.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.