Може ли да бидам уапсен ако не ја платам кредитната картичка?

 Може ли да бидам уапсен ако не ја платам кредитната картичка?

Michael Johnson

Кредитната картичка е едно од најкористените средства за плаќање кај бразилските граѓани. За да го олеснат процесот на купување, финансиските институции нудат и дебитни и кредитни картички на своите корисници.

Преку методот на кредитирање, корисникот купува и ги плаќа подоцна. Сепак, многу пати, корисниците користат повеќе отколку што можат да платат на крајот на месецот, станувајќи неплаќачи.

Во оваа смисла, кредитните картички можат да бидат исклучително позитивни кога луѓето треба да направат купувања што имаат висока вредност, дури и без да имаат тој износ за плаќање во готово. Со плаќање на рати во текот на месеците, можете да купувате предмети со висока вредност без да му наштети на вашиот финансиски живот.

Меѓутоа, понекогаш овој метод може да се покаже како многу негативен, особено кога се појавуваат непредвидени околности како што е болеста или дури и кога потрошувачот нема финансиска организација. Без разлика на причината, има илјадници Бразилци со долгови кои не можат да ги платат.

Во овој контекст, многу луѓе се прашуваат што може да се случи ако потрошувачот не ги плати своите долгови. Кога тоа ќе се случи, првото нешто што потрошувачот мора да го направи е да контактира со компанијата што го должи долгот, честопати е можно да се контактира со нив преку телефон, е-пошта или канали за пристап специфични за компанијата.

За време на овапроцес, потребно е да се обрне внимание на предлогот даден од компанијата, што овозможува да се намали каматата во моментот на плаќање. Доколку овој обид не успее и компанијата ги активира SPC и Serasa, вашиот CPF ќе биде негативен, бидејќи има право да го додаде името на потрошувачот на списокот со неплаќачи на гореспоменатите агенции за заштита на кредитот.

Исто така види: Дали знаете што се бобинки? Проверете примери и нивните придобивки

Соочени со ова, многу неплаќачи се прашуваат дали постои можност да бидат уапсени поради неплаќање на нивните долгови.

Може ли да ме уапсат ако неисполнам обврски?

Сепак, апсењето на потрошувачот затоа што не ги платил долговите не е дозволено. Според Сојузниот устав, оваа акција може да се изврши само во околности поврзани со доброволно неплаќање алиментација, а исто така и на неверни старатели.

Исто така види: Јања ветува дека ќе работи напорно како прва дама; Дали тоа ти гарантира плата?

Така, давање заеми, кредитни картички или пречекорување не се смета за кривично дело, затоа, не постои можност да бидете уапсени за ова. Сепак, дури и ако неплаќачот не е уапсен, тоа сепак може да има многу негативни последици, како што е „валкање“ на името.

Ако сте негативни, губите многу права, како што е ослободувањето на кредит во продавниците, па дури и во финансиските институции. Затоа, многу е важно вашите долгови секогаш да бидат ажурирани.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.