Службен весник на Синдикатот ја објавува вредноста на минималната плата за 2023 година

 Службен весник на Синдикатот ја објавува вредноста на минималната плата за 2023 година

Michael Johnson

Работниците со нетрпение го очекуваат ветеното зголемување на минималната плата следната година. Според публикацијата направена во Службениот весник на Унијата (DOU), новата вредност ќе биде на сила од 1 јануари 2023 година.

Вредноста мора да се ажурира според варијацијата на инфлацијата оваа година, која завршија пониски од очекуваното, 5,1%. Дополнително, како што вети избраната влада, платата ќе има реална добивка, без само 1,5% над нивото на инфлација.1.302 BRL почнувајќи од следниот месец. Прогнозата беше дека платата ќе оди на 1.320 R$, меѓутоа, бидејќи варијацијата на инфлацијата ја заврши годината со процент под она што го покажуваа прогнозите, зголемувањето на платата беше исто така помало.

Но, неопходно е да се задржи имајте предвид дека, со помал процент на инфлација, куповната моќ на Бразилците станува поголема. И покрај тоа, владата го одобри зголемувањето над инфлацијата, како што вети.

„Вредноста на 1.302 R$ се однесува на националната минимална плата. Вредноста што важи за сите работници во јавниот и приватниот сектор, како и за пензионирање и пензии“, се вели во белешката во ДОУ.

Затоа, не само работниците имаат корист од зголемувањето на минималната плата, туку како и пензионери и пензионери од INSS и корисници на програми како што се BPC и Loas, кои добиваатеквивалентно на висината на платата.

Меѓутоа, за да може што поскоро да се реализира, износот е одобрен како привремена мерка, како што се наведува во белешката објавена во понеделникот. Вредноста сепак мора да ја анализираат пратениците и сенаторите во наредните недели, за да може дефинитивно да биде одобрена.

Исто така види: Изненадете се со вредностите: откријте ги 10-те најскапи училишта во Бразил

Зголемувањето на минималната плата со новата вредност веќе беше предвидено во Годишниот предлог-закон за буџет за 2023 година, испратен во август до Националниот конгрес.

Парламентарците моментално ги анализираат другите проекти предложени од преодниот тим на владата на Лула, како и повлекувањето на проектите како што е Auxílio Brasil од плафонот за трошење на Унијата и можноста за зголемување на вредноста на бенефицијата за семејствата кои имаат деца до 6 години дома.

Идејата на новата влада е да ја задржи вредноста од 600 R$ предложена од актуелниот претседател Жаир Болсонаро , во ПЕЦ валиден од јули до декември 2022 година.

Исто така види: Новото ажурирање ви овозможува пристап до дигиталниот CNH преку Google Wallet; разбере

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.