Цвеќиња што ја менуваат бојата: знајте зошто се случува ова

 Цвеќиња што ја менуваат бојата: знајте зошто се случува ова

Michael Johnson

Некои растенија кои вообичаено се одгледуваат во градините и цветните леи може да претрпат промени во бојата на нивното цветање поради фактори како што се pH вредноста на почвата, инциденцата на поголема или помала количина на светлина, како и, со оглед на биохемиските и физиолошките механизми, меѓу нив, главно манифестација на антоцијанин.

Важно е да се забележи дека промената на бојата е релативно честа појава кај ангиоспермите и не треба да се меша со губењето на боите и затемнувањето што го придружува процесот на стареење. Во функционална смисла, механизмите поврзани со промената на бојата на цвеќето вклучуваат три главни класи на растителни пигменти: каротеноиди, флавоноиди и беталаини.

Исто така види: Кон усогласеност: Што ни подготвуваат Shein, Shopee и AliExpress?

Друг фактор кој исто така е поврзан со оваа промена на бојата е присуството на животни опрашувачи. додека инсектите и животните собираат полен од цвеќињата и нектарот за храна, а потоа преминуваат на следниот обоен цвет и го повторуваат процесот. Поленот се држи до нивните стапала и тела додека се движат од растение до растение, ширејќи дел од тој полен на други цвеќиња, промовирајќи опрашување и репродукција. На овој начин, се верува дека со текот на времето цвеќињата ги развиваат своите карактеристики за подобро да привлечат птици, пчели и други опрашувачи.

3 цвеќиња кои ја менуваат бојата

Како што видовме, неколку фактори се способни да ја стимулираат промената на бојата на цвеќето,било да се тие физиолошки и природни на видот или еколошки, кои овозможуваат различни ракувања од страна на одгледувачите со цел да се постигне одредена боја. Значи, запознајте ги овие три вида кои имаат цвеќиња кои ја менуваат бојата.

Исто така види: Анател укажува на сигурни модели на ТВ кутија; Наскоро пиратски ресурси ќе бидат блокирани
  1. Орхидеја

Дрвото на орхидејата, научно име Bauhnia monandra, е еден од видовите кои имаат програмирана промена на бојата на своите цветови. Кога растението е младо, има бела боја, со црвена дамка на централното ливче. Меѓутоа, како што се развива, овој единствен дамчест ливче ги свиткува и ги обојува другите структури во розев тон, изедначувајќи ја бојата на ливчињата.

  1. Hydrangea

Хортензијата е позната токму по тоа што ја има оваа карактеристика. Во овој случај, трансформациите се случуваат од промените во pH вредноста на почвата, менувајќи го тонот на цвеќето помеѓу сина, виолетова и розова. Сините ливчиња се појавуваат во кисели подлоги, додека розите во алкалните почви. Виолетовите се во средина помеѓу двете бои, кои се појавуваат во неутрални pH супстрати. На овој начин одржувајте ја pH вредноста или променете ја доколку сакате нова боја.

  1. Cambará

Промените на бојата на Камбара се физиолошки и се случуваат во текот на деновите. Видот цвета во текот на пролетта и во почетокот има жолта боја, продолжувајќи конпортокалова додека не порумени. На овој начин, со одреден степен на постепеност, во истиот цвет може да се најдат ливчиња во трите нијанси.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.