Збогум стари RG: Рокот е поставен! Обезбедете го вашиот нов документ!

 Збогум стари RG: Рокот е поставен! Обезбедете го вашиот нов документ!

Michael Johnson

Бразил имплементира нов документ за идентификација, следејќи посоодветен стил за усогласување со меѓународните стандарди и намалување на бирократијата при патувањето и другите детали.

Новиот документ е Националната лична карта (CIN) и веќе има се издава од јули минатата година, откако започна во Рио Гранде до Сул и наскоро ќе оди во други бразилски држави, како што се Акре, Федерален округ, Минас Жераис и Гојаш.

Како е новиот документ?

CIN ќе биде единствениот документ за идентификација на земјата, кој ги обединува сите регистрирани броеви распространети низ федеративните ентитети на земјата, така што повеќе нема да има идентитет со различни броеви.

За ова , CIN ја користи регистрацијата за индивидуални даночни обврзници (CPF) како општа регистрација, која потоа ќе биде единствена и валидна низ целата национална територија, постепено заменувајќи ја старата RG.

Но, бидејќи планот е да се замени стариот документ и користете само CIN, колку ќе биде периодот на важност за RG? Федералната влада веќе постави рок за замена на документот.

Каква е валидноста на стариот RG?

Како што е утврдено од Федералната влада, која има намера постепена и континуирана замена на стариот документ со нов, сегашниот RG важи до 28 февруари 2032 година, така што никој не треба да брза да го ажурира својотидентификација.

Всушност, не сите држави во Бразил веќе го издаваат новиот идентитет, со само 11 до сегашниот момент, кои следат подолу:

 • Acre;
 • Алагоас;
 • Федерален округ;
 • Гојаш;
 • Мато Гросо;
 • Минас Жераис;
 • Парана;
 • Пернамбуко;
 • Рио Гранде до Сул;
 • Рио де Жанеиро;
 • Санта Катарина.

Бразилците на возраст од 60 години или повеќе, замената на документот нема да биде задолжителна, така што за овој дел од населението сегашниот РГ ќе важи дури и по истекот на рокот информиран од Федералната влада.

Колку ќе чини издавање на CIN?

Првиот примерок од Националната лична карта ќе има издавање на првиот примерок и обновување целосно бесплатно. Сепак, дупликатите ќе се наплаќаат според даноците на секоја бразилска држава.

Кога сите држави ќе го издаваат новиот документ?

Претходно, крајниот рок за сите бразилски држави за да може да се издаде CIN беше до 6 март тековната година. Сепак, федералната влада го продолжи овој рок, па сега државите мора да ја обезбедат услугата до 6 ноември 2023 година.

Други детали

На граѓаните ќе им биде дозволено да изберете две верзии на новиот документ, едната физичка, а другата дигитална, но и двете го следат истиот стандард за безбедност и распоред. Сепак, дури ионие кои ќе се одлучат за дигитална картичка мора прво да ја издадат физичката картичка.

Исто така види: Оданочен PIX: Бразилците ги мачат разочарувањето и трошоците

Физичката опција ќе биде издадена на хартија или поликарбонат, со цел да му служи на делот од општеството што нема пристап до интернет, било преку компјутери или мобилни телефони. Дигиталната верзија, пак, може да се добие преку порталот Gov.Br.

Исто така види: Gas Aid: Дали се пријавивте за единствената регистрација? Научете како да примате!

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.