Зелена, жолта, црвена и... бела? Ова е новиот предлог за бои на семафорите!

 Зелена, жолта, црвена и... бела? Ова е новиот предлог за бои на семафорите!

Michael Johnson

Семафорот е инструмент кој се користи за контрола на сообраќајот на возила и пешаци на јавните патишта, преку светлосни сигнали кои укажуваат на случаите што треба да се помине. Всушност, овие бои се веќе толку добро воспоставени што многу рано го дознаваме значењето на секоја од нив.

Исто така види: Дури и Џон Вик би бил преплашен: ова се 5-те најопасни градови во Бразил

Боите се зелена, жолта и црвена. Зелената значи дека сообраќајот е слободен, жолтата значи внимание, додека црвената го означува задолжителното запирање. Вообичаено, семафорите се поставуваат на фреквентни раскрсници или места каде што е неопходно да се прекине протокот на возила за да се преминат пешаците.

Моделот како што знаеме семафорите е создаден пред повеќе од сто години, кога првиот од тие се појавија во Детроит, Мичиген, во САД. Со тоа, се наметнува сомнеж: Дали нешто создадено пред повеќе од еден век сè уште е доволно за да се контролира тековниот сообраќај?

Исто така види: Време е да научите: научете како да направите садници од папаја дома

Нова боја на семафорот

Во моментов, тој се разговара за можноста за додавање бела боја на семафорите, наменети конкретно за автономни возила, кои користат вештачка интелигенција за движење без никаква потреба од човечка интервенција во сообраќајот.

Идејата е дека белата боја ќе испрати уникатни знаци за овие автомобили без возач, со цел да се обезбеди уште поголема безбедност и ефикасност во сообраќајот. Исто така, белите известувања не би се појавувале секогаш, само когасензорите го потврдуваат постоењето на автономни возила на патот.

Идејата е веќе тестирана во Соединетите Држави, каде што употребата на дополнителна боја покажа голем потенцијал за подобрување на протокот на сообраќај. Јасно е дека ова е сè уште почеток на идејата, покрај тоа што автономните возила не се присутни во голем број ширум светот.

Сепак, дури и во Бразил, каде што сè уште нема возила што целосно да се откаже од помошта за време на возењето, Институтот за електротехнички и електронски инженери (IEEE) изрази интерес за проектот.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.