Оданочен PIX: Бразилците ги мачат разочарувањето и трошоците

 Оданочен PIX: Бразилците ги мачат разочарувањето и трошоците

Michael Johnson

Некои работи се сменија во врска со PIX . Овој метод на инстант трансфер, кој ги задоволуваше Бразилците, во некои случаи ќе се наплаќа.

Ова се должи на новата резолуција што беше одобрена од Централната банка (СРД), која е одговорна и го создаде алатка за пренос.

Но, не грижете се, нема да се наплаќаат сите корисници кога вршат трансфери преку PIX. Ќе се наплаќаат само неколку трансакции во конкретни случаи.

Со одобрување на новата резолуција, правните лица ќе се наплаќаат и за трансферите и за плаќањата преку PIX. Претходно, Индивидуални микро-претприемачи (MEI) и индивидуални претприемачи (EI) не беа наплатувани.

Промената се случува за нив поради големото движење на капиталот. Сепак, сè уште нема да се наплаќаат сите трансакции.

Какви видови трансакции ќе се наплаќаат?

Па, ајде да одиме! Некои видови трансакции на корпоративни сметки ќе наметнат надоместоци, кои може да се разликуваат од банка до банка. Ќе се наплатува во следниве случаи:

Исто така види: Ретките банкноти можат да вредат и до 2.000 R$; види што се тие
  • Во случаи на повеќе од 30 трансфери месечно;
  • Во случај на прием на трансфер со динамичен QRCode;
  • Во случај на пренос преку QRCode;
  • Во случај сметката да е исклучиво за комерцијални цели.

Надоместоците што ќе се наплатат ќе бидатодлучуваат банкарските институции кои ја нудат услугата. Сепак, постои и можност институцијата да не наплаќа такси од своите клиенти.

Причина за промени

Промените се сметаат за неопходни бидејќи се дел од процесот за подобрување на алатката , обезбедување на безбедност и ефикасност.

Исто така види: Резултат МегаСена натпревар 2.421; Погледнете ги извлечените бројки денес

Така, вреди да се спомене дека Централната банка работи на подобрување на PIX, така што оваа алатка и понатаму е поволна и достапна за сите корисници.

Друг трансфер моделите, како што се DOC и TED, веќе наплаќаат такси, така што наплатата на PIX не се смета за новина на пазарот.

Резолуцијата што беше одобрена и објавена од BC, како што веќе беше споменато погоре, ја прави не ги обврзува банкарските институции да наплатуваат провизии. На овој начин, зависи од институциите да одлучат што најдобро одговара на нивните политики и стратегии.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.