Откријте сега на која социјална класа припаѓате на едноставен начин

 Откријте сега на која социјална класа припаѓате на едноставен начин

Michael Johnson

Дали сте љубопитни да знаете на која социјална класа припаѓате? Доколку не сте знаеле, општествената класа се обидува да ги дефинира и подели луѓето според нивната економска моќ. Покрај тоа, во оваа класификација се земени предвид и фактори како што се животниот стандард, навиките, моќта на влијание, менталитетот и интересите.

Исто така види: Откријте ги најбогатите и најнаселените престолнини во Бразил: кој води во рангирањето?

Средната класа е популарна во Бразил. Според проекцијата на Tendências Consultoria, забележан е пад на приходите на оваа групација од 3,8%, а проекцијата за 2021 година двојно се зголеми во вредност. Сепак, според проценките, најсиромашните Бразилци, од класите Д и Е, ќе станат повеќе од половина од населението, барем до 2024 година. Но, бидете внимателни: ова е само проекција.

Исто така види: Тоа е фитнес и добро е: откријте ги придобивките од познатото „сирење“ рикота

Во 2022 година, Сценариото во Бразил значително се промени. Ова е затоа што 50,7% од домаќинствата во земјата сега заработуваат до 2.900 R$. Најбогатите концентрираат само 2,8% од Бразилците и заработуваат над 22.000 R$ месечно. Средната класа во Бразил одговара на околу 33,3% од населението, според истата проекција.

Но, на крајот на краиштата, што е средната класа?

Средната класа има просечен приход од бразилското население. Генерално, тоа се луѓе кои зависат исклучиво од приходите од работа ( формални или неформални). Овие Бразилци кои припаѓаат на средната класа имаат одредена куповна моќ и разумен животен стандард. Покрај тоа, тие успеваат да ги задоволат основните потреби и да уживаат во слободното време во некоиможности.

Вредност заработена од секоја социјална класа

Нема утврдена вредност за класификација на овие социјални групи. Според Центарот за социјални политики на фондацијата Гетулио Варгас (CPS/FGV), на пример, заработката за луѓето од средната класа се движи од 2.284 R$ до 9.847 R$ месечно. Проверете ја најчесто користената класификација:

  • Класа А: Над 22.000 BRL;
  • Класа Б: Помеѓу BRL 7,1 илјади и BRL 22 илјади;
  • Класа C или средна класа: Помеѓу 2,9 илјади BRL и 7,1 илјади BRL;
  • Класи D/E: До BRL 2,9 илјади.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.