Дали ја изгубам Бразилската помош ако почнам да работам со официјален договор?

 Дали ја изгубам Бразилската помош ако почнам да работам со официјален договор?

Michael Johnson

Општо познато е дека Auxílio Brasil е една од поволностите за помош што ги нуди Федералната влада поради економската криза што погодува милиони бразилски семејства. Во последниот месец беа опфатени повеќе од 400 илјади семејства, а денес Auxilio Brasil опслужува повеќе од 20 милиони семејства со ниски приходи низ целата национална територија.

Во оваа смисла, едно од најповторливите прашања меѓу корисниците вели во врска со доделувањето на оваа поволност за оние луѓе кои се вработиле.

На овој начин, за разлика од Итна помош, Бразилската помош автоматски не ја губи помошта доколку се вработите според режимот CLT. Односно, и доколку корисникот се вработи, тој ќе продолжи да ја добива оваа многу важна субвенција. Според регулативата, оваа помош сепак ќе се исплаќа уште две години, но корисникот ќе треба да ги исполни бараните услови.

Според министерот за државјанство, Роналдо Бенто, главната цел на Auxílio Бразил треба да го охрабри семејството да има своја независност. „Нашата намера е Auxílio Brasil да биде скала, начин секое семејство да има поддршка кога му е потребна и во исто време да најде поттик да ја бара својата независност“.

Исто така види: Како да се засади Мајката на илјадници сочни, нежни и совршени видови за одгледување дома

Меѓутоа, корисникот кој излегува на пазарот на работа мора да има некои критериуми. Оваа помош им се одбива на семејствата коиимаат месечен приход по глава на жител над два и пол пати поголема од вредноста на прагот на сиромаштија (210 R$), односно приходот не може да надмине 525 R$. над 530 R$.

Доколку приходот на семејството повторно се намали, има право повторно да го добие овој надоместок, но нема да ги добие ретроактивните рати. Во оваа смисла, за оние кои не знаат, оваа поволност им се доделува и на семејствата кои се вметнати во следните ситуации: сиромаштија и екстремна сиромаштија и владеат семејства во еманципација.

Во оваа смисла, семејствата во екстремна сиромаштија се оние со месечен семеен приход по жител до 105 R$ и оние во сиромаштија со месечен семеен приход по глава на жител помеѓу 105,01 R$ и 210 R$.

Исто така види: WhatsApp: научете како да се заштитите и избегнувајте го „Lock Zap“

За да ја добијат помошта, покрај исполнувањето на овие барања, неопходно е да се запишете во Единствениот регистар (CadÚnico) на социјалните програми на Сојузната влада. Минатиот вторник (4), Федералната влада објави дека уште 500.000 семејства ќе бидат вклучени во платниот список на Auxílio Brasil подоцна овој месец. Наскоро, програмата ќе опслужува 21,1 милиони семејства.

Во однос на вредностите, бенефитот, по одобрувањето на PEC das Bondades, почна да се става на располагање во износ од 600 R$, кои ќе бидат депонирани до декември оваа година. Од јануари следната година вредностаповторно ќе биде 400 R$.

Покрај тоа, Auxilio Brasil се смета за олеснувач на други придобивки. Во врска со ова, постојат неколку комплементарни поволности кои привилегираат различни групи на луѓе. Проверете го подолу:

Придобивки во рамките на Бразилската помош

Придобивка за рано детство

Оваа помош е наменета за семејства со деца до 3-годишна возраст. Износот што се пренесува на семејствата е 130 R$ по дете во оваа возрасна група и може да се понудат до пет бенефиции по семејство.

Придобивка за состав на семејството

Оваа поволност има и ограничување од пет до семејството. Во индивидуален износ од 65 R$, лицата опфатени со оваа помош се бремени жени, лица од 3 до 17 години или од 18 до 28 години запишани во основно образование.

Придобивка за надминување на екстремната сиромаштија

Оваа поволност им се нуди на семејствата кои живеат под прагот на сиромаштија, односно оние со месечен приход до 100 R$ по глава на жител .

Auxílio Esporte Escolar

Ова е наменето за тинејџери од 12 до 17 години кои се истакнале на училишни натпревари и кои се дел од семејствата што добиваат Auxílio Brasil. На студентот му се даваат 12 рати од 100 R$, а на семејството единечна рата од 1,000 R$, односно се плаќа 2,200 R$.

Стипендија за помлада научна иницијација

Ќе биде наменета за тие студенти содобри перформанси на академски и научни натпревари на семејства кои имаат корист од Auxílio Brasil. Вредностите се исти како и Scholar Sports Allowance.

Citizen Child Aid

Ова е бенефиција наменета за семејства кои не биле во можност да ги вметнат своите деца до четири години во јавни или приватни дневни центри. Според правилата, семејствата на деца кои учат вонредно добиваат 200 R$, а семејствата со деца кои се запишани со полно работно време добиваат 300 R$.

Помош за рурална продуктивна вклученост

BRL 200 се доделуваат месечно на семејствата корисници на програмата Auxílio Brasil кои имаат семејни фармери.

Помош за урбано продуктивно вклучување

Во оваа бенефиција, оние корисници на Auxílio Brasil кои работат со формална работа добиваат 200 BRL месечно. Овој бенефит може да се предвиди до декември оваа година.

Компензаторна транзициска бенефиција

Ова е помош што им се дава на оние семејства кои добиле Болса Фамилија и имале загуби при миграцијата во Ауксилио Бразил.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.