Кон усогласеност: Што ни подготвуваат Shein, Shopee и AliExpress?

 Кон усогласеност: Што ни подготвуваат Shein, Shopee и AliExpress?

Michael Johnson

Соочени со новите даночни дефиниции, Министерството за финансии е во процес на спроведување на „план за усогласеност“ што треба директно да влијае на странските компании за е-трговија, особено гигантите како што се Shein , Shopee и AliExpress .

Новиот план доаѓа по одлуката да се задржи стапката на ICMS од 17% за купувањата направени на меѓународни платформи, како што неодамна беше објавено во Службен весник.

Исто така види: Сè што треба да знаете за да одгледувате виолетова ајдучка трева дома

Целта на оваа иницијатива е да се обезбеди дека овие трговци се усогласени со бразилското оданочување. Покрај тоа, обединувањето на наплатата на даноците би можело да го оптимизира процесот на царинење, правејќи ја испораката на производите до бразилските потрошувачи поефикасна.

Што се менува за Shein, Shopee и AliExpress?

Според весникот О Глобо, планот што го презентираше владата вклучува низа барања за овие компании. Овие промени ќе се движат од укажување на целосната вредност со даноците вклучени во крајната куповна цена до обврската да се придржуваат до законите за заштита на потрошувачите кои се на сила во Бразил.

Покрај тоа, плаќањето даноци мора да се врши во странство, а повеќе не само со пристигнувањето на производите во земјата.

Како функционира придржувањето до планот за усогласеност?

Претплатата на планот е доброволна и досега се очекува дека главните платформи e-commerce меѓународни ги прифаќаат условите. За да се придржуваат до планот потребно е компаниите однапред да пополнат декларација за пратка на производ и со тоа да го забрзаат процесот на увоз.

Кои се предностите на планот за усогласеност за потрошувачот ?

Доколку странските компании за е-трговија се придржуваат до планот за усогласеност, можно е да се добие подобра контрола врз нивните производи додека тие продолжуваат со транзит кон Бразил.

Исто така види: Изненадувачки! Погледнете ја листата со имиња кои се забранети во Бразил!

Со ова, стоките што се веќе уредно регулирани може да се испратат директно до потрошувачот, без потреба од дополнителна проверка од Федералната служба за приходи.

На крајот, планот за усогласеност предложен од Владата може да придонесе за потранспарентен и поедноставен процес на купување за бразилските потрошувачи на странските страници за е-трговија. Сепак, сè уште треба да се почека и да се види дали главните меѓународни трговци на мало ќе се прилагодат на новите правила на игра.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.