Дали доцната наплата може да доведе до откажување на кредитната картичка?

 Дали доцната наплата може да доведе до откажување на кредитната картичка?

Michael Johnson

Многу луѓе, особено младите кои го започнуваат својот возрасен живот, сонуваат да имаат кредитна картичка , дали да ги контролираат месечните трошоци, да прават конкретни купувања на рати или дури и да исполнат некои потрошувачки соништа .

Но, на крајот на краиштата, дали мојата картичка може да се откаже ако фактурата не е платена? Често може да завршите со трошење повеќе отколку што треба/можете и да завршите со ова прашање, а одговорот е: да, може да ви биде откажана кредитната картичка ако одложите една или повеќе фактури. Вклучувајќи го, неплаќањето на сметката за картичката е една од главните причини зошто многу Бразилци се негативни (25 милиони, според Сераса).

Сепак, тоа не се случува преку ноќ. Прво, финансиската институција мора да контактира со сопственикот на картичката за да ги извести своите долгови, да разговара за можното откажување и веројатно да се обиде повторно да преговара за овој долг со клиентот. Тоа е затоа што за банката е поповолно должникот да ја плати фактурата на рати и да продолжи да ја користи картичката наместо едноставно да ја откаже.

Доколку овој предлог не е достапен, клиентот може да ја контактира банката за да направи така.барањето за повторно преговарање на долгот.

Исто така види: Научете како да засадите Tumbergia која е одлична опција за жива ограда за градината

Кога има откажување поради неплаќање, банката нема да може да наплатува износи што ги надминуваат веќе предвидените провизии. СлучајАко картичката е откажана без претходно да се контактира со клиентот, клиентот може да поднесе тужба за мали побарувања против институцијата. Кога тоа ќе се случи, од компанијата може да се побара да не го става името на клиентот на агенциите за заштита на кредити (SPC и Serasa).

Постои дури и кампања наречена Serasa Limpa Nome, започната од Serasa во партнерство со 45 компании . Иницијативата има за цел да им помогне на граѓаните да ги платат своите долгови и да го повратат кредитот на финансискиот пазар, бидејќи тоа е од суштинско значење во услови на економска криза со која се соочуваат Бразилците во моментов.

Исто така види: Сакате да знаете дали медот што го купивте е, всушност, вистински? Можете да дознаете со овие совети

Во оваа кампања, околу 80 милиони преговарања, со попусти кои можат да достигнат до 90% од долгот, а кои може да се платат до 36 рати.

За да не мора да стигнете до оваа точка, препораката е да ја користите вашата кредитна картичка, бидете посвесни, фокусирани во ситуации на вистинска потреба, како на пример, користење на картичката за плаќање сметка што ќе истече или пазарување во супермаркет.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.