Изненадувачкото значење на рибата на банкнотата од 100 реали

 Изненадувачкото значење на рибата на банкнотата од 100 реали

Michael Johnson

Значењето на рибата на банкнотата од 100 реали е мрачниот групер е вид риба што е загрозена во категоријата ранлива, што ја прави важна фигура на банкнотите од 100 реали. За да не исчезне од природата, преземени се заштитни мерки за да се обезбеди опстанок на овие животни.

Една од овие мерки е контролата на риболовот, кој се спроведува на одредени места и периоди за размножување и се зголемува населението преку програми за обновување на залихи. Проектот Гаропета, на пример, е иницијатива која има за цел да врати околу 20.000 генетски обележани младенчиња во морето кај северниот брег на Сао Паоло и да ги следи до нивната сексуална зрелост, околу две години.

Извор: shutterstock

Проектот Garoupeta се потпира на помошта од биолози, ветеринари, нуркачи, инженери и техничари за аквакултура од Associação Ambientalista Terra Viva, непрофитна организација одговорна за подготовка на проектот. Овие специјалисти работат заедно со Redemar, компанија која развива технологија за производство на морски риби, за да се осигура дека груперите ќе преживеат и успешно се размножуваат.

Во текот на годините на работа, активностите на проектот Garoupeta резултираа со значајни достигнувања за морските науката, како што е првото заробеничко одгледување надиви групер во Америка, контролирано ослободување со телеметриски мониторинг и студии за биодиверзитетот и живеалиштето на вистинскиот групер на брегот на Рио де Жанеиро и на северниот брег на Сао Паоло.

Во моментов, целта на Проектот е да однесе здрави индивидуи и потенцијални одгледувачи на овој вид до морето во близина на брегот на Сао Паоло. За таа цел, Лабораторијата за генетска анализа на водни организми на Универзитетот во Моги дас Круз ги мапираше популациите на груперите од различни точки долж бразилскиот брег до Патагонија и постави чип во седиштето на Редемар.

Набљудувањето овозможува за анализа на генетскиот профил на сите диви одгледувачи на Редемар, како и на сите единки што ќе бидат ослободени. „Велиме дека ќе бидат генетски означени. Ова е важно затоа што на крајот од две години ќе можеме точно да кажеме какво било влијанието на нашето ослободување врз резидентната популација“, објаснува Клаудија, ветеринарот одговорен за проектот.

Исто така види: Дали долгорочно вреди да се купи постар модел на iPhone? Погледнете!

Тамниот групер е еден од многуте видови груперови кои постојат во Бразил, но малкумина го населуваат југоисточниот дел на земјата. Овој вид е најпознат и симболичен од сите нив, како врвен предатор кој има големо влијание врз густината на своите области и врз структурата на фауната. Поради оваа причина, заштитата на овие видови има за цел не само да ги одржи нивните нивоа на изобилство, туку и да го одржиизбалансиран и здрав корален екосистем.

Исто така види: Може ли долгот на кредитна картичка да доведе до апсење на потрошувачите? Разберете

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.