Монети: што вреди повеќе, металот или печатената вредност? Откријте ја вистината!

 Монети: што вреди повеќе, металот или печатената вредност? Откријте ја вистината!

Michael Johnson

Дали некогаш сте се запрашале за металната вредност на монетите во однос на она што тие го претставуваат, парично? Секако, некои луѓе веќе размислувале да откријат дали би било вредно да се топат монетите за да се продадат, со цел да се постигне поголем профит.

Овој сомнеж, сепак, врз основа на верувањето дека вредноста може да биде поголема, не е ништо повеќе отколку тоа, само верување, бидејќи тоа не е потврдено во реалноста.

Во случајот со монетите од 5 центи, на пример, нивното топење за да се продаваат во отпадни дворови не е профитабилен бизнис, според специјалистите.

Кој кг вреди повеќе?

Пред да започнете со анализата, добро е да знаете дека монетите што кружат во Бразил се направени од два вида материјал: не'рѓосувачки челик и бакарно обложен челик .

За цели на споредба, ќе го усвоиме мерењето што се однесува на вредноста на стопениот метал од 1 кг монети од 5 centavos во однос на износот во Реал (R$) од множеството монети доволни за да го достигнат овој 1 кг.

Во случај на монети изработени од нерѓосувачки челик, потребни се 306 единици од 5 центи за да се заврши 1 кг. Паричната вредност на овој комплет е 15,30 BRL. Во меѓувреме, килограм нерѓосувачки челик вреди нешто околу 2 R$.

Со други зборови: вредноста на стопената монета, во овој случај, е најмалку седум пати помала од нејзината реална вредност. Тоа е исто како да сте замениле полн сад за сладолед само за кукло.

Што е со оние обложени со бакар?

Бидејќи смеКога сме кај монетите од 5 центи, треба да ги споредиме и бакарните примероци, кои се потешки само од монетите од нерѓосувачки челик.

За да се комплетира 1 кг, потребни се 244 единици од оваа монета категорија. Заедно, тие се еквивалентни на 12 R$. Знаејќи дека кг бакар е поскап од кг челик, доколку се направени целосно од овој метал, цената по килограм стопен би била повисока - околу 13 R$.

Тоа е, тоа би ја надоместило вредноста на стопената монета, да не бил важен детал: монетите од 5 центи се обложени само со бакар, така што вредноста на препродажбата би била многу помала од таа вкупна цена.

Исто така види: Откријте 7 придобивки од капината за здравјето

Начинот е да ги задржите вашите монети во оптек, бидејќи тие вредат повеќе од било каков обид да се мешате или да профитирате врз материјалот од кој се направени.

Исто така види: Лајт, концесионер на RJ, може да биде командуван од Вендел Оливеира

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.