Не наседнувајте на телефонски измами! Погледнете ја новата тактика на криминалците со 0800 броеви

 Не наседнувајте на телефонски измами! Погледнете ја новата тактика на криминалците со 0800 броеви

Michael Johnson

Сигурно сте ги доживеале оние досадни ситуации кога неколку броеви се јавуваат на вашиот мобилен телефон во текот на целиот ден, а кога ќе одговорите, слушате порака на чекање или повикот се прекинува по неколку секунди. Ова се тактики што често ги користат измамниците !

Но, како што многу луѓе веќе знаат, криминалците сè повеќе иновираат во нивните измами, а овој пат дури користат и броеви 0800, за кои се знае дека се безбедни броеви за населението.

Примената на измамата веќе не се случува со јавување, туку преку СМС. Бандитите испраќаат порака во која најавуваат дека картичката на жртвата има сомнителна трансакција или движење и дека ако тој не бил автор на движењето, мора да се јави на бројот 0800 или да кликнете на испратената врска.

Во друго Од другата страна на линијата одговара многу добро образован криминалец кој се преправа дека е вработен во банка и за да продолжи со наводниот процес бара од вас да ги наведете вашите лични и банкарски податоци.

Исто така види: ОВА е најдоброто чили за здравје; Разберете ја разликата помеѓу зелената, жолтата и црвената боја

Бидејќи бројот е 0800, а луѓето веруваат дека ова е сертификат за безбедност, бидејќи пренесува кредибилитет затоа што го користат компаниите и владините агенции, а во брзањето да се реши проблемот, жртвите на крајот ги обезбедуваат бараните податоци.

Има некои бројки кои се веќе објавени во јавноста, за кои се знае дека прават измами. Многу жртви раскажуваат за тоа што се случило икажете како биле измамени од криминалци. Повеќето од нив велат дека биле убедени во бројот 0800.

Исто така види: Дали ја знаете гуапева? Дознајте повеќе за ова вкусно и здраво овошје

Меѓу најпристапните се 0800-915-3002 , 0800-9153-004 , 0800-545-4054 и 0800-168-7070 . За жал, многу е тешко да се содржат овие броеви од остварување повици, бидејќи тоа е легитимен облик на комуникација, но постојат начини да се заштитите од паѓање во измами како овие.

Првата работа е секогаш да потврдите информациите добиени преку SMS, WhatsApp, повик или која било социјална мрежа директно во официјалната банкарска апликација . Доколку сте навикнати да правите трансакции преку апликацијата, прво побарајте ја.

Ако не сте навикнати да ја користите апликацијата, јавете се на официјалниот број на банката, кој обично се печати на задната страна на картичката, во фактури, па дури и во договорите за адхезија. Никогаш не им верувајте на броеви споделени преку други канали.

И, конечно, никогаш не давајте лозинки, банкарски и лични податоци преку телефон или порака, освен ако тоа не е до менаџерот на вашата банка или до доверлив број, што самата банка ви го обезбедила во физички начин. И ако забележите нешто сомнително, не останувајте на линкот.

Исто така, бидете внимателни со линковите што ги добивате. Криминалците често може да ги украдат вашите податоци со само еден клик на врската, затоа заштитете се.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.