Real Digital: програмскиот пилот им овозможува на банките да ги замрзнат корисничките сметки

 Real Digital: програмскиот пилот им овозможува на банките да ги замрзнат корисничките сметки

Michael Johnson

Во втората недела од јули, Централната банка на Бразил објави неколку документи за проектот за новата национална дигитална валута, Real Digital , на платформата GitHub. Покрај тоа, финансиската институција исто така дозволи да се изврши јавна ревизија на кодот на системот, кој сè уште е во пилот верзија.

Исто така види: Јазикот на мрежите: Откривање на мистериозните кодови онлајн

Така, откако кодот беше достапен за анализа, неколку програмери тргнаа во потрага на недоследности и можни проблеми и ги нашол. Според анализите, има некои загрижувачки функции присутни во паметниот договор, барем во оваа верзија што беше тестирана.

Дозволите се пронајдени во Real Digital кодот

Според програмерите, некои функциите им овозможуваат на контролорите да направат важни промени во информациите за Real Digital операторот. Од операции како што се „ковање“ токени за валута и овозможување или оневозможување на целните сметки, пронајдени се други алатки.

Педро Магалхаес, програмер со целосен стак специјализиран за блокчејн, DeFi и програмскиот јазик Solidity, кој е оној што се користи од страна на Централната банка во Real Digital, беше тој што откри некои промени кои субјектите овластени од СРД можат да ги направат, од кои некои се малку загрижувачки, како што се:

  • Креирајте или палете монети од одредени адреси;
  • Замрзнете или одмрзнете одредени сметки;
  • Преместувајте вистински валутиДигитални (или други мрежни токени, доколку ги има) од една адреса на друга;
  • Зголемете или намалете го салдото на замрзнатите сметки.

Веб-страницата Portal do Bitcoin беше во потрага по поголема појаснувања, а Централната банка призна дека овие функции навистина може да се присутни во конечната верзија на кодот, бидејќи во моментов постојат слични алатки.

„Централната банка и институциите веќе имаат слични функционалности во сегашната средина на системите , како што се SPB и Pix, а нивната употреба е регулирана со закон и регулатива“, велат од Централната банка.

Останува да почекаме додека финалната верзија на кодот е меѓу нас, со надеж дека Централната банка е транспарентен во однос на овие и други алатки, што може да предизвика чудност и контроверзии, особено кај луѓето кои не се толку запознаени со дигиталните валути.

Исто така види: Дрво од жад: знајте ги придобивките од овој сукулент дома

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.