Ретка монета од 5 центи го привлекува вниманието на колекционерите; знаеш што е тоа

 Ретка монета од 5 центи го привлекува вниманието на колекционерите; знаеш што е тоа

Michael Johnson

Дека постојат монети кои вредат пари, веќе знаеме, но дали знаете зошто? Дали се ретки?

Овие монети не се ништо посебно, нормални се, но имаа мал печатен тираж или некоја грешка, па набргу потоа беа надвор од тираж. Покрај тоа, многу причини, природни или не, можат да влијаат на вредноста на старите монети, како што се: датумот на пуштање и состојба на конзервација.

Исто така види: Отиде да готви? Научете како да направите захаросани бонбони од тиква!

Монетата од пред 23 години го привлекува вниманието на колекционерите, бидејќи дефицитарни и затоа што имале мал печатен тираж (11.264.000), односно биле направени во помали количини од вообичаените. Станува збор за монетата од 5 centavos издадена во 1999 година.

Таа може да вреди и до 400 реали во каталогот flor de cunho (монети кои не се пуштени во оптек и се опишани како нови). Сепак, тие практично е невозможно да се најдат.

Во каталогот MBC (Многу добро сочуван), се движи од 20,00 R$ до 40,00 R$. Но, за да се знае со сигурност потребно е да се направи проценка на вредноста на монетата. Побарајте специјализирана продавница, без разлика дали се виртуелни или физички, па дури и нумизматички аукциски куќи.

Како да ги продадете овие монети на Facebook?

Во последно време побарувачката за ретки монети расте. А пример за артикал што може да донесе добри пари се 1 вистинска монета од Олимписките игри во Рио 2016. Ако ја имате комплетната колекција, можете да профитирате до 7 илјади реали.

собирачите и купувачите на монети и сметки се насекаде, вклучително и во групите на Фејсбук. Дигиталната средина е место каде што комуникацијата е полесна и подинамична, а испораката е брза.

Купувачот објавува кои монети недостасуваат од неговата колекција и оваа објава може да пристигне, за неколку секунди, во можно продавачот. Така, можно е да се има понаметлива и директна размена на интереси, олеснувајќи ја продажбата и испораката на монетата.

Друг начин да се најдат купувачи, физички продавници и аукциски куќи е преку веб-страницата на Нумизматичкото друштво Бразилец ( //www.snb.org.br/portal/anunciantes-capa.htm). Тие секогаш се рекламираат за да им помогнат на своите членови да ја градат својата колекција.

Исто така види: Дали ја имате оваа вистинска паричка во вашиот џеб? Може да вреди до 8 ИЛЈАДИ РЕАЛИ; Проверете!

Само бидете внимателни со измамите и добрата продажба!

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.