Збогум за вработување: Списокот ги прикажува професиите што ќе исчезнат до 2030 година

 Збогум за вработување: Списокот ги прикажува професиите што ќе исчезнат до 2030 година

Michael Johnson

Дали некогаш сте застанале да размислувате за тоа каков ќе биде пазарот на труд за десет години од сега? Кои професии ќе бидат нагоре, а кои надолу?

Кои вештини ќе бидат најмногу ценети, а кои ќе бидат потрошни? Ова се прашања што многу луѓе си ги поставуваат, особено оние кои избираат кариера или размислуваат да ги променат областите.

Вистината е дека иднината е непредвидлива, но некои трендови веќе може да се забележат врз основа на технолошкиот напредок и во општествени промени кои се случуваат во светот.

Една од нив е автоматизација на многу активности кои моментално ги извршуваат луѓето, но кои можат да се заменат со машини, роботи или вештачка интелигенција во не толку далечна иднина.

Технолошката еволуција треба да згасне најмалку 20 професии до 2030 година

Според некои студии, како што е консултантската компанија PwC, до една третина од работните места во развиените земји би можеле да бидат окупирани од роботи до 2030 година. Во Бразил , нема официјална проценка, но веројатно е дека сценариото нема да биде многу различно.

Исто така види: Овие кредитни линии беа суспендирани од BNDES: Научете како да продолжите ако вашата е една од нив (Каролина)

Ова значи дека некои професии кои денес се сметаат за вообичаени или традиционални може да исчезнат во наредните години, отстапувајќи го местото на нови занимања или бараат нови вештини на професионалци.

Но, какви се овие професии чии денови се одбројани? Следната листа ги прикажува првите 20професии кои најверојатно ќе исчезнат во наредните години. Проверете:

 • Продавач;
 • Секретар;
 • Наставник по странски јазик;
 • Вратар;
 • Пилот на авион;
 • Оператор за телемаркетинг;
 • Возач;
 • Келнер;
 • Скривенер;
 • Дизајнер на електроника;
 • Кук;
 • Сметководител;
 • Картограф;
 • благајник во супермаркет;
 • Библиотекар;
 • Шанкер;
 • Придружници воопшто;
 • Правен асистент;
 • Архивист;
 • Кредитен/аналитичар за заем.

И потоа, вашата област на експертиза Дали е меѓу оние наведени погоре? Ова се само дел од професиите кои би можеле да исчезнат до 2030 година, но има и многу други кои се во ризик или кои ќе претрпат значителна трансформација.

Исто така види: Збогум, заробени црева! Научете како да засадите папаја дома!

Затоа, исклучително е важно да бидете свесни за промените на пазарот и да се подготвите за новите предизвици и можности кои ќе се појават во иднина. Генерално, потребно е да се прилагодиме на пазарот и потребите на секоја ера.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.