Љубопитност: зошто светулките исчезнуваат?

 Љубопитност: зошто светулките исчезнуваат?

Michael Johnson

Светулките, популарно познати како светулки, несомнено се многу интересни инсекти! Тоа е затоа што тие емитуваат светлина поради присуството на луциферин, кои се пигменти одговорни за биолуминисценцијата. Осветлениот и расцутен дел од светулките се наоѓа во абдоминалниот регион и се користи со цел да се привлечат партнери за да може инсектот да се размножува.

Факт е дека во последните години научниците забележале намалување на овие инсекти, што е загрижувачки, бидејќи светулките се показатели за здравјето на животната средина. Освен тоа, светулките се природни предатори на животни како што се мали голтки и полжави, комарци, ларви и други и помагаат во биолошката контрола на штетниците.

Исто така види: Стив Возниак, откријте ја траекторијата на ко-основачот на Apple

Но, на крајот на краиштата, кои се главните причини што го прават ова мало животно толку мило станува сè поретко за човечки очи?

Првата од нив, очигледно, би била деградација на неговото природно живеалиште. Загадувањето на реките, уништувањето на шумите и употребата на пестициди и пестициди се фактори кои значително придонеле за постепено исчезнување на светулките. И не само тие, туку и многу други инсекти со многу важна функција во природниот синџир, како што се, на пример, пчелите.

Друг фактор кој директно влијае на светулките е токму вештачкото осветлување, бидејќи тоа е одговорно за генерирање светлосното загадување ивишокот на јаглерод диоксид кој се испушта преку производство на електрична енергија. Така, причината зошто вештачкото осветлување на големите градови толку директно влијае на овие необични инсекти е затоа што женката ја користи својата светлина за да го привлече мажјакот, а тоа само кога има малку или без светлина во околината. Со вишокот на светлина што го произведуваме, женката речиси никогаш не ги наоѓа идеалните услови, што придонесе за пад на бројот на светулките во нашиот екосистем.

Спасете ги светулките

Постојат едноставни начини да се намали влијанието врз животната средина и да се спречи исчезнувањето на светулките засекогаш. Па, како да почнете да ги применувате во пракса?

Исто така види: Службен весник на Синдикатот ја објавува вредноста на минималната плата за 2023 година
  • Избегнувајте употреба на хемиски пестициди;
  • Исклучете ги светлата секогаш кога е можно;
  • Растете трева, зеленило и грмушки, кои се добри средини за светулките.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.