Нова измама која ги краде податоците на пензионерите од ИНСС

 Нова измама која ги краде податоците на пензионерите од ИНСС

Michael Johnson

Во овој нов модалитет, криминалците контактираат со жртвите по телефон, претставувајќи се како Националниот оддел за финансии. Тие велат дека се поврзани со INSS и нудат услуги од интерес за пензионерите, како што се заеми за плати.

Ова се случи со 58-годишен пензионер од северната зона на Рио де Жанеиро. Таа вели дека во повикот криминалецот рекла дека е од Националниот секретаријат за финансии и дека се грижи за интересите на пензионерите. „Прашав која е веб-страницата, а придружникот ме извести дека нема веб-страница, дека се е направено преку телефон“, рече таа.

Според жртвата, во повикот информирале дека нивниот платен список Кредитот наплаќал превисоки камати и дека таа ќе ја добие оваа разлика што се наплатувала прекумерно, поради новиот Закон за презадолжени. „Немам ни заем од моја корист, но тоа лице ги поседуваше моите банкарски податоци“, информира пензионерот.

Според Министерството за труд и социјала, овој секретаријат не ни постојат, па дури и предупреди дека овие телефонски повици се измами. Други имиња на тела се користат за примена на истата измама, како што е Националниот совет за социјално осигурување.

Во јули, беше идентификувана слична измама, во која криминалците тврдеа дека жртвите имале задоцнети суми што треба да ги добијат, што би да бидат платени од социјалното осигурување. Со тоа бараатличните и банкарските податоци на пензионерите, покрај депозитите на сметките за ослободување картичка.

Друга постоечка измама е кога криминалците имитираат општа ревизија на социјалното осигурување и испраќаат документи до пензионерите. Во документите е наведено дека исплатите за пензија би биле одбиени од дополнителниот платен список, бидејќи тие се учесници во портфолијата на штедење.

Според социјалното осигурување, до пензионерите и пензионерите не се пристапува со ваков тип на кореспонденција. Во објавената белешка, таа ги предупредува своите корисници:

Исто така види: Научете како да го следите вашето момче преку WhatsApp

„Пензијата ги зајакнува граѓаните дека не бара лични податоци од осигурениците преку е-пошта или телефон и исто така не наплаќа никаков вид на надомест за давање нега или носење од своите услуги. Главната препорака на институцијата за осигурениците е тие да не користат посредници за да контактираат со социјалното осигурување и, во никој случај, да не депонираат кој било износ за да имаат право на бенефиции за социјално осигурување. , е-пошта или порака, никогаш не давајте ги вашите лични податоци. Секогаш барајте ги телата лично или преку официјални канали. И ако станете жртва на таква измама, поднесете полициска пријава до Граѓанската полиција.

Исто така види: Сега можете да учествувате во FIES 2023! Пријавувањето за вториот семестар сега е отворено

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.