Збогум на старите: 5 професии кои исчезнаа со напредокот на технологијата

 Збогум на старите: 5 професии кои исчезнаа со напредокот на технологијата

Michael Johnson

Некои професии повеќе не постојат, главно поради напредокот на технологијата , која замени многу работни места. Тие во моментов повеќе не се корисни или се отфрлени поради новата опрема што се справува со работата.

Исто така види: Травазап: новата врска која предизвика галама во месинџерот Мета

Следно, проверете 5 професии кои исчезнале од пазарот на труд.

Исто така види: Зошто доктор му забрани на 6-годишно дете да ја гледа „Пепа прасе“? Замислуваш?

Светилка

До крајот на 19 век, уличното осветлување се потпираше на оваа работа за да функционира. Светилката, како што кажува името, била личност која имала задача да ги вклучува и исклучува светилките за да го контролира јавното осветлување.

Функцијата повеќе нема да има смисла денес, бидејќи веќе имало електрични столбови кои автоматски ги вклучуваат светлата додека паѓа ноќта.

Телефонист

Оваа професија се карактеризира со посредување локални или меѓуградски повици. На крајот на 20 век, поконкретно помеѓу 1970-тите и 1980-тите, телефонскиот оператор беше суштински работник за комуникација. Понекогаш, чекањето одеше од 5 до 10 минути за да се заврши повикот.

Дактилографи

Дактилографите беа професионалци кои пишуваа писма, документи и тешки текстови на машини за пишување, опрема што наликува на она што го знаеме денес како компјутер . Тие беа незаменливи за банки, канцеларии, компании од различни области и трговски објекти.општо.

Тоа беше професија која бараше големо внимание од оние кои се занимаваа со неа, бидејќи текстовите што се пишуваа секогаш беа важни.

Мимеографски оператор

Додека дактилографите ги пишуваа документите, мимеографите беа одговорни за нивно печатење. Оваа работа беше заменета со печатачот, кој функцијата ја извршува на многу попрактичен начин. Покрај документите, работникот печател и книги, докази, материјали и секој баран текст.

Радио актер и актерка

Пред телевизијата, сапунските опери се емитувале на радио во свој формат. За ова, за толкување на текстовите се потпираа на одличните гласови на актерите и актерките. Помеѓу 1940-тите и 1950-тите, радио актери и актерки беа големите имиња на тоа време.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.