Мандатот на сенаторот е ОСУМ ГОДИНИ; проверете ја причината!

 Мандатот на сенаторот е ОСУМ ГОДИНИ; проверете ја причината!

Michael Johnson

На последните претседателски избори многу се коментираше дека годинава немаше гласови за двајца сенатори по држава, како што обично се случува. Излегува дека мандатот на сенаторот може да трае осум години, а оправдувањето е дека, за разлика од пратениците на Националната комора, сенаторите имаат поголемо искуство да го продолжат мандатот.

Поголеми се и барањата за функцијата . Мора да имате најмалку 35 години за да бидете сенатор, додека за пратениците во Претставничкиот дом минималната возраст е 21 година. Покрај овој детал, постои и историска традиција зад ова објаснување. За контекст, ќе биде неопходно да се вратиме во Империјата на Бразил, кога функцијата сенатор беше доживотна.

Сенатот веќе функционираше во 1826 година, но немаше многу сличности со сегашната конфигурација на овој дел од законодавната власт. Во Уставот од 1891 година, мандатот беше намален на 9 години на функцијата, а подоцна, во 1988 година, мандатот стана 8 години.

Исто така види: Аукцијата за отпад ја промовира Содре Санторо; сфатете ја важноста на настанот

Сенаторите се сметаат за понапред и позрели луѓе, како да имаат повисока позиција на мудрост. Сенатот менува само една третина од целиот свој состав по избори, а за следните избори ќе менува две третини од својот состав. На овој начин се подразбира дека тие не претставуваат само еден период на избори.

Исто така види: Скоро 1 кг? Карактеристиките на првиот мобилен телефон во светот се неверојатни

За пратениците на Комората, доколку сакаат да останат на функцијата,ќе треба повторно да аплицирате на секои четири години. Затоа, ова е една од главните разлики меѓу органите.

Бразилски дводоменизам

Бразил има две тела одговорни за законодавната власт на национално ниво: Федералниот сенат и Националната комора. Работата се врши заедно, бидејќи и двете ги креираат и спроведуваат законите што ја регулираат земјата.

Комората го претставува најголемиот дел од овој процес. Секоја држава во земјата има одреден број пратеници, формирани според бројот на жители. На пример: Рораима има најмалку претставници, со 8 пратеници; Сао Паоло веќе го достигнува максимумот дозволен за претставување, со 70 пратеници.

Од друга страна, во Сенатот испразнетите места се нудат подеднакво. Така, и Сао Паоло и државата Рораима имаат право на тројца сенатори.

Законите одобрени во Комората одат во Сенатот, за да бидат разгледани пред одобрување од претседателот на Републиката. Ова е динамиката што ја следи Бразил, а 78 други земји исто така го прифаќаат дводомниот однос.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.