Здраво, отиде! Зошто банкнотата од 200 R$ речиси никогаш не се гледа како циркулира? Разберете

 Здраво, отиде! Зошто банкнотата од 200 R$ речиси никогаш не се гледа како циркулира? Разберете

Michael Johnson

Пред нешто повеќе од две години, BRL 200 банкнотата беше лансирана од Централната банка, поради некои контроверзии. Патот што стапи во оптек имаше околу 603 илјади банкноти, но до денес банкнотата малку ја гледа населението.

Соочен со коментарот на неколку луѓе кои никогаш не нашле копија од оваа, R7 реши да оди на улиците на Сао Паоло за да ги праша граѓаните дали некогаш имале контакт со некој од нив.

Резултатот беше како што се очекуваше, многу малку луѓе некогаш добиле банкнота од 200 R$. можете да сметате на прстите колку пати сте држеле еден во раце.

Матејус Уно, кој беше еден од интервјуираните, рече дека ја добил белешката околу три пати и ја поврзува оваа тешка средба со финансиски технологии до кои населението има пристап денес.

Мислам дека парите во денешно време не функционираат како порано. Имаме неколку ресурси за користење на нашите мобилни телефони, што е случај со Pix. Главно кога вредноста е висока, не се чувствуваш безбедно да носиш готовина на улица, не “, вели тој, кој е бизнис аналитичар.

Според Централната банка, употребата на белешката се случува нормално и дека наскоро ќе има ново издание. Од институцијата велат дека секое ново издание се случува постепено, кога има потреба од вовед.

Меѓутоа, според професорот по економија на Мекензи,Josilmar Cordenonssi, бројот на банкноти од 200 BRL е зголемен во оптек во последните години, за 30%. Но, тие се само 1,6% од сите достапни банкноти во земјата.

Исто така види: Проверете го резултатот од Дупла Сена 2266 овој четврток, 26/08; Наградата е 1,9 милиони BRL

Денес, нешто повеќе од 120 милиони банкноти од 200 R$ циркулираат низ земјата и, според професорот, една од хипотезите за банкнотите не достигнува рацете на граѓаните, поради недостаток на безбедност на населението да излезе со нив на улица, бидејќи тоа е висока вредност.

Исто така види: Откријте ги куриозитетите на curculigo

Оправданоста на Централната банка за создавањето на банкнотата од 200 Р$ беше зголемувањето на побарувачката на готовина за време на пандемијата, во неколку земји, така што имаше зголемување од речиси 100 милијарди R$ во оптек во земјата во период од пет месеци.

Живееме во единствен момент, кој донесе значително зголемување на побарувачката на готовина во општеството. Не исклучиво од нашата земја.

Во време на неизвесност, природно е луѓето да бараат готовински резерви како колатерал “, изјави тогаш претседателот на Централната банка, Роберто Кампос Нето. 3>

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.