Правењето наградни игри и томболи може да биде нелегално! Проверете ги правилата што треба да се следат

 Правењето наградни игри и томболи може да биде нелегално! Проверете ги правилата што треба да се следат

Michael Johnson

Наградните игри и томболи промовирани на интернет, главно од инфлуенсери, мора да следат одредени правила наметнати од одговорните тела. Ова е затоа што е потребно овластување за да се обезбеди регуларноста на овие влечења.

Потребно е овластување од Федералната влада за акцијата да се смета за редовна, бидејќи е неопходно да се почитуваат правилата за дистрибуција на награди, велат од Министерството за економија.

Исто така види: Изненадете се: 7 земји каде реалното е помоќно отколку што можете да замислите!

Пред промоцијата, лотаријата или извлекувањето да биде објавена во јавноста, потребно е да се испрати барање, помеѓу околу 40 до 120 дена пред објавувањето, до Трговијата Систем за контрола на промоција (ДКСК).

Во свет каде што социјалните мрежи имаат големо влијание, лотаријата и наградните игри станаа вообичаени за да се добијат повеќе следбеници на профилите, но важно е да се биде внимателен и да се следат наметнатите правила за овој вид активност .

Доколку не се почитуваат правилата и томболата се класифицира како незаконска, тоа се смета за кривично дело и може да доведе до казна до 10 години затвор.

Надлежните органи кои мора да се земат предвид кога има интерес за одржување на лотарија и лотарија се: ДКСК, Сеџап и Сусеп, кои мора да се контактираат и да се почитуваат нивните правила.

Важно е да се запазат имајќи предвид дека, варирајќи во зависност од вредноста на премиите, потребно е и плаќање на надоместокот за работа, проверка и обезбедување насметки.

Законот што треба да се почитува во овие случаи е Закон бр. 5.768, од 1971 година со уредба бр. ваучери, натпревари, меѓу другото. А ова овластување може да го добијат само правни лица.

Исто така, според министерството, има конкурси кои бегаат од правилото и не бараат овластување. Овие случаи се културни, уметнички, рекреативни и спортски натпревари, бидејќи во овие околности слободното време се цени и нема комерцијална важност.

Исто така види: Бидете маѓепсани од имелата! Дознајте повеќе за растението и неговите својства

Компаниите што одржуваат наградни игри и натпревари треба да поднесат извештај до владата за приемот на доставувањето на наградите .

Незаконски наградни игри се оние кои ги поттикнуваат игрите на среќа и/или им носат претерани профити на оние што ги спроведуваат, покрај тоа што ги прекршуваат другите правила утврдени со закон. Забранета е и дистрибуција на огнено оружје, муниција, експлозиви, огномети и алкохолни пијалоци.

Претставките за нелегални или нередовни томболи, натпревари и томболи може да се поднесуваат преку Народниот правобранител на Министерството за економија.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.