Запознајте го месојадното растение Nepenthes Pudica

 Запознајте го месојадното растение Nepenthes Pudica

Michael Johnson

Месојадните или инсективозните растенија се егзотични и многу љубопитни. Овие растенија имаат способност да привлечат мали животни, главно инсекти, во нивната внатрешност, кои се заробени и полека се консумираат од дигестивниот сок, така што растението може да извлече хранливи материи.

Исто така види: Lotofácil 2292; погледнете го резултатот од овој вторник, 27.07; Наградата е 1,5 милиони R$

И покрај нивните многу уникатни карактеристики, месојадните растенија вршат и фотосинтеза, односно тие се способни сами да произведуваат храна.

Исто така види: Изненадувачкото значење на рибата на банкнотата од 100 реали

Покрај веќе популарно познатите, како што се Диониас и Дросера, на пример, научниците неодамна открија, во Индонезија, еден вид месојадно растение кое го привлече вниманието на ботаничарите: Непентес Пудика. Тоа е затоа што растението е пронајдено под земја, што е невообичаено.

Nepenthes Pudica формира шупливи цевки од околу 10 сантиметри кои личат на „тегли“. Овие цевки работат како стапици за фаќање инсекти и мали животни, бидејќи при слетување на растението, животното се лизга во цевката, каде што повеќе не може да излезе. Внатре во „теглите“, дигестивните ензими му помагаат на растението во процесот на отстранување на хранливите материи од пленот. Очигледно, во овој случај, процесот на варење е прилично бавен, па ензимите играат и бактерицидна и фунгицидна улога.

Иако изгледа малку веројатно, „теглите“ на растението се скриени под земја, покриениод мов, во потрага по животни и инсекти кои се осмелуваат да одат во почвата. Покрај значителната количина на плен што му е достапен на растението под земја, влажноста е исто така поволен услов за Nepenthes Pudica.

Месојадните растенија, генерално, не се со голема убавина и мнозинството, исто така, немаат релевантна комерцијална функција. И покрај тоа, сепак, има посебно значење во природата, придонесувајќи за еколошката рамнотежа.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.