Мекдоналдс повеќе не продава сладолед во Бразил: Дали забележавте?

 Мекдоналдс повеќе не продава сладолед во Бразил: Дали забележавте?

Michael Johnson

Познатиот синџир на брза храна , Мекдоналдс, повеќе не продава сладолед во Бразил. Така е, менито за десерти на американскиот бренд претрпе голема промена: сладоледот беше изоставен, најневеројатно е што речиси никој не ја забележа разликата.

Смирете се! Ако сте еден од љубителите на овој вкусен сладолед, нема потреба да очајувате. Вистина е дека сладоледот беше прекинат во сите продавници на синџирот во Бразил, но беше заменет со многу сличен производ, ладно тесто.

Сличноста меѓу двата е толку голема што многу клиенти го направија тоа не ја ни забележувате разликата. Сепак, највнимателните клиенти може да забележат дека има промена помеѓу двата десерта.

Исто така види: Кактус на нокти: нега и одгледување

Промената беше поттикната од даночните причини

Промената во менито, заменувајќи го мразот крем за ладно тесто, беше мотивиран од даночни прашања, меѓу другите прашања. Тоа е затоа што данокот на сладоледот беше превисок, намалувајќи го профитот за Мекдоналдс – и зголемувајќи ја цената за потрошувачите.

Сите знаат дека оданочувањето во Бразил е високо и храната исто така страда од тоа. Алтернативата што ја усвоија некои брендови е малку да го променат производот за да се карактеризира на поинаков начин и, потоа, малку да се промени наплатата на данокот.

Истата стратегија е веќе усвоена, на пример. во однос на исто така познатиот „Sonho de Valsa“, порано бонбон, сега се продава како нафора.Видете некои такси што се наплаќаат за производите на Мекдоналдс:

Исто така види: Знајте што не може да се стави во машина за перење и сушење

ICMS – Данокот на слободен промет на стоки се наплаќа за сите производи што се продаваат во земјата, и од државите и од Федералниот округ. Оваа стапка варира од една држава до друга, бидејќи нејзините правила се дефинирани од секоја федеративна единица;

PIS – Програмата за социјална интеграција е федерален данок. Се наплаќа на сите приватни компании во земјата и е наменет за работни прашања;

ИПИ – Данокот на индустриски производи е индиректен федерален данок, се наплаќа на сите национални индустријализирани производи или увезена.

Со промената што ја направи Мекдоналдс во своето мени за десерти, компанијата се надева дека ќе го намали влијанието на наплатувањето на овие такси врз вредноста на своите производи.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.