Овие животински видови по години повторно се пронајдени!

 Овие животински видови по години повторно се пронајдени!

Michael Johnson

Истребувањето на видовите е природен процес што се случил од појавата на животот на Земјата. Во текот на хронолошката историја на нашата планета, неколку видови изумреа и се појавија нови видови.

За да ја проценат стапката на истребување на еден вид, научниците ги земаат предвид факторите како што се бројот на возрасните кои се размножуваат, деградацијата на неговото живеалиште и географската распространетост.

Исто така види: Што се случува кога ќе го извадите мобилниот телефон од штекерот пред да го полните 100%?

Во минатото, еден вид се сметаше за исчезнат кога поминаа повеќе од 50 години без никаква евиденција за него. Во моментов, за да се прогласи еден вид за исчезнат, неопходно е да се идентификува последната единка од видот.

И покрај тоа што е природен процес, влијанијата врз животната средина предизвикани од човекот ја зголемуваат стапката на исчезнување на видовите за стотици или илјадници пати повисоки од природните стапки. Уништувањето на видовите резултира со еколошка нерамнотежа во екосистемите.

Иако ретки во некои случаи видот кој се сметал за исчезнат во минатото може повторно да се најде, што, според тоа, се карактеризира со грешка во декларацијата за исчезнување на видот, меѓу видовите кои избегнале изумирање се наоѓаат ракови, инсекти, риби, птици и цицачи.

Во списокот на видови кои повторно се појавиле, највпечатлив е целакантот. Овој вид риба прогласен за исчезнат пред повеќе од 70 милиони години беше повторно откриен во 1938 година во јужна Африка.

Две безрбетници на списокот се џиновската пчела на Валас и ракот од Сиера Леоне. Првиот беше прогласен за исчезнат во 1981 година и беше пронајден повторно само во 2019 година, додека шест ракови Сера беа пронајдени во 2021 година. Овие беа прогласени за исчезнати од 1955 година.

Исто така види: Како сода, сок од лимон и други пијалоци може да предизвикаат лажни позитиви на одредени тестови

Видот пигмејски тарсиер примат се сметаше за исчезнат во 1990-тите. 1920 година, но повторно беа откриени во 2008 година од страна на индонезиски научници.

Слон итрицата (сомалиски сенги) последен пат била видена во 1970 година, се сметала за исчезната додека повторно не била откриена во 2019 година.

Редок вид колибри , сабја Санта Марта, и се закануваше истребување во 1946 година, но исто така беше пронајдена повторно пред 2000-тите.

Птицата takahe, родена во Нов Зеланд, се сметаше за исчезната во 1898 година поради лов, меѓутоа, 50 години подоцна, ново население беше пронајдено во планините Мурчисон (Нов Зеланд).

Конечно, група составена од некои китови на Омура беше пронајдена во 2013 година на брегот на островот Мадагаскар. Првото откритие на животното било во 2003 година.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.