Дури ни ChatGPT не сфати како што треба; проверете ја математичката задача што дури и вештачката интелигенција не можеше да ја реши!

 Дури ни ChatGPT не сфати како што треба; проверете ја математичката задача што дури и вештачката интелигенција не можеше да ја реши!

Michael Johnson

Социјалните мрежи се полни со разновидна содржина, некои се базираат само на забава, други на озборувања, некои на музика, накратко, има ниша за секој вкус. Меѓутоа, кога нешто „станува вирално“, тоа е затоа што го напуштило балонот, како што беше неодамна случајот со математичката сметка.

Всушност, истата оваа пресметка - во едноставна теорија - веќе предизвика многу дискусии и конфузија на мрежите во 2019 година. Сепак, разликата е во тоа што сега дури и ChatGPT влезе во равенката, со оглед на популарноста на OpenAI chatbot.

Исто така види: Знајте што не може да се стави во машина за перење и сушење

8÷2(2+2)=?

Иако тоа е мала равенка со некои од најлесните броеви на табелата за множење, ако мислите дека одговорот е едноставен, можеби грешите. На Твитер, еден корисник ги анкетираше можните одговори, при што 59% од луѓето одговорија 1, додека останатите веруваа дека е 16.

Еден корисник го сподели својот разговор барајќи од ChatGPT да ја реши равенката. Роботот, пак, го објасни чекор по чекор и дојде до свој заклучок, 16. Кој би се сомневал во одговорот што го нуди вештачката интелигенција, нели?

Меѓутоа, други корисници го поставија истото прашање до вештачката интелигенција . кој ги дал истите објаснувања, но резултатот е 1. Сега, се чини дека роботот конечно научил, и појаснува дека може да има два различни одговори, во зависност од методот што се користи.

На крајот на краиштата , резултатот е 1 или 16?

NaВсушност, резултатот може да биде еден од двата, бидејќи се зависи од математичкото правило што се следи при пресметката. Како што сите знаеме, во математиката прво се решава она што е помеѓу заградите, во овој случај „2+2“.

Исто така види: Стив Џобс и Биткоин: Врската на ко-основачот на Apple со револуционерната валута

По овој чекор, останува изразот 8÷2(4) и од таму станува возможно да се постигне кој било од двата резултати, во случајот 1 или 16. Ова се случува поради следнава причина:

  • Кој ќе помножи 2 со 4, а потоа ќе подели 8 со 8 , добива 1 како резултат;
  • Кој прво дели 8 со 2, а потоа множи 4 со 4, има 16.

Излегува дека, спротивно на очекуваното, таму е навистина точен резултат, барем според математичарите, кои тврдат дека конвенциите што се користат во моментов одредуваат кој е моделот за пресметка што треба да се следи. Ова е акронимот PEMDAS (на англиски), кој го разграничува следниот редослед:

  • Загради;
  • Експоненти;
  • Множење и делење;
  • Собирање и одземање.

И сето тоа мора да се направи по редоследот по кој се појавуваат операциите, од лево кон десно. Следејќи го овој метод, тогаш, можеме да заклучиме дека точниот одговор на оваа измамливо едноставна пресметка е 16, а не 1.

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.