Нетфликс пред Прокон: компанијата можеби ќе треба да плати казни за жалби

 Нетфликс пред Прокон: компанијата можеби ќе треба да плати казни за жалби

Michael Johnson

Прокон од Санта Катарина отвори административна постапка против Netflix поради промени во плановите за услуги стриминг . Дознајте што значи ова за потрошувачите и како мерката би можела да ја натера црвената компанија за изнајмување да ја преиспита својата нова положба.

Исто така види: Toyota Yaris Cross пристигнува во Бразил во 2024 година со конкурентна цена

Што се случи со Netflix?

Компанијата неодамна објави дека ќе наплати дополнителен надомест BRL 12,90 за корисници кои ја споделуваат својата сметка со луѓе од друго домаќинство. Мерката има за цел да се бори против позајмувањето лозинки, што се смета за кршење на условите за користење на платформата.

Сепак, мерката е контроверзна и предизвика многу дискусии откако беше објавена. Самиот Нетфликс дури го поттикна споделувањето лозинки, во март 2017 година, кога на една од своите социјални мрежи ја објави следнава реченица: „ љубовта е споделување лозинка“ .

Така, многу потрошувачи почувствуваа вознемирени од ненадејната промена, која главно влијае на најскапите планови на платформата, кои овозможуваат до четири истовремени екрани. Покрај тоа, компанијата не ги извести клиентите однапред за промената на сите договори.

Како резултат на тоа, неколку тела за заштита на потрошувачите во Бразил ја известија компанијата да побара појаснување за новата политика за наплата. Меѓу нив, Прокон од Санта Катарина, кој отвори административен процес сомерка на претпазливост против Netflix на 6 јуни.

Според агенцијата, Netflix ќе биде казнет со 500 BRL за секоја поплака регистрирана во државата во врска со промената на плановите. Мерката на претпазливост има за цел да ги заштити условите што ги договорија сегашните корисници на платформата, без дополнителни трошоци за споделување лозинки и екрани.

Досега, Netflix сè уште не коментираше за процесот Procon-SC и ќе има доспеаниот законски рок за негова одбрана. Компанијата исто така не зазеде став за известувањата од другите Procons, кои се уште чекаат одговор.

Исто така види: Мобилен флешбек: Запомнете ги „иконите“ од 2000-тите - од „Брик“ до Моторола V3

Michael Johnson

Џереми Круз е искусен финансиски експерт со длабоко разбирање на бразилскиот и светскиот пазар. Со повеќе од две децении искуство во индустријата, Џереми има импресивно досие за анализа на трендовите на пазарот и обезбедување вредни сознанија за инвеститорите и за професионалците.Откако магистрирал финансии на реномиран универзитет, Џереми започнал успешна кариера во инвестициското банкарство, каде што ги усовршил своите вештини во анализа на сложени финансиски податоци и развивање инвестициски стратегии. Неговата вродена способност да ги предвидува движењата на пазарот и да ги идентификува профитабилните можности го наведе да биде препознаен како доверлив советник меѓу неговите врсници.Со страст за споделување на своето знаење и експертиза, Џереми го започна својот блог, Останете во тек со сите информации за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар, за да им обезбеди на читателите ажурирана и остроумна содржина. Преку својот блог, тој има за цел да ги поттикне читателите со информациите што им се потребни за да донесат информирани финансиски одлуки.Експертизата на Џереми се протега надвор од блогирањето. Тој е поканет како гостин говорник на бројни индустриски конференции и семинари каде што ги споделува своите инвестициски стратегии и согледувања. Комбинацијата на неговото практично искуство и техничката експертиза го прави баран говорник меѓу инвестициските професионалци и аспирантите инвеститори.Покрај неговата работа вофинансиската индустрија, Џереми е страствен патник со голем интерес за истражување на различни култури. Оваа глобална перспектива му овозможува да ја разбере меѓусебната поврзаност на финансиските пазари и да обезбеди единствени увиди за тоа како глобалните настани влијаат на можностите за инвестирање.Без разлика дали сте искусен инвеститор или некој што сака да ги разбере сложеноста на финансиските пазари, блогот на Џереми Круз обезбедува богато знаење и непроценливи совети. Останете во тек со неговиот блог за да стекнете темелно разбирање за бразилскиот и глобалниот финансиски пазар и останете еден чекор понапред во вашето финансиско патување.